Wetteren in de wereld - de wereld in Wetteren
Memorandum
De Mondiale Raad Wetteren, de gemeentelijke adviesraad voorheen gekend als Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS), neemt initiatieven, steunt acties en geeft beleidsadvies op het vlak van internationale solidariteit en rechtvaardigheid, duurzame ontwikkeling, integratie en armoedebestrijding.
Ook in de volgende beleidsperiode willen wij in Wetteren onze schouders blijven zetten onder een dynamische mondiale samenwerking.
De Mondiale Raad apprecieert de verbintenissen die het gemeentebestuur aangaat, zoals het Burgemeestersconvenant, waarin Wetteren zich engageert om de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU op het eigen grondgebied te verwezenlijken; hoewel de vorderingen in de praktijk nog beperkt zijn en voor verbetering vatbaar. De tijd dringt immers.
In de aanloop tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen roept de Mondiale Raad Wetteren de partijen en de gekozen vertegenwoordigers van de bevolking van Wetteren op om in hun beleid daadwerkelijk een wereldperspectief in te bouwen.
De “Agenda 2030” van de VN, rond duurzame ontwikkelingsdoelen, dient volgens de Mondiale Raad een leidraad te zijn bij de opmaak van de Beleids- en Beheerscyclus (BBC) voor de periode 2026-2031.
Aanbevelingen om de mondiale werking te intensifiëren
Zorg voor mensen, middelen, visie, inspraak en ondersteuning – de hoekstenen van een lokaal mondiaal beleid.
- De gemeente benoemt een schepen van internationale solidariteit en integratie.
- De gemeente verankert de visie over internationale solidariteit in een beleidsnota en in de BBC 2026-2030;
- De gemeente verhoogt haar inspanningen voor de realisatie van de SDG’s en betrekt alle diensten en beleidsdomeinen hierbij.
- De gemeente organiseert participatie, advies en inspraak vanuit de burgers en het middenveld.
- De gemeente voorziet structurele ondersteuning door de aanstelling van een mondiale ambtenaar om het overzicht van de bestuurlijke initiatieven rond internationale solidariteit en integratie te bewaken en te coördineren, én de mondiale werking met het middenveld te ondersteunen.
- De gemeente voorziet een significant budget dat steun biedt aan:
- Acties in de eigen gemeente
- Steun aan internationale projecten en initiatieven
- Een nominatieve bijdrage aan 11.11.11 als koepelorganisatie van internationale solidariteit in Vlaanderen
- Noodhulp
- De gemeente heeft bijzondere aandacht voor de participatie van verenigingen en initiatieven van burgers met een migratieachtergrond en ondersteunt deze ook actief.
- De gemeente sensibiliseert de burgers over lokale én mondiale dimensie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en spreekt de burgers aan op de gedeelde verantwoordelijkheid om die samen te realiseren.
Wetteren wordt een mondiale gemeente waar iedereen aan deelneemt.
- De gemeente veroordeelt en bestrijdt elke vorm van racisme, neemt hierbij uitdrukkelijk een voorbeeldfunctie op, garandeert gelijke rechten voor iedereen en zet in op inclusie.
- De gemeente dekoloniseert door met een kritische blik naar het verleden te kijken en beelden, symbolen of tradities in vraag te stellen die kwetsend en onrespectvol zijn voor bepaalde gemeenschappen en medeburgers; dit in samenwerking met de Mondiale Raad die hierin adviserend optreedt. Hierbij doet ze ook een inhaaloperatie voor haar inwoners met een migratieachtergrond. Zo laat ze alle burgers gelijkwaardig en volwaardig deelnemen aan onze samenleving, en legt spreek- en beslissingsruimte in handen van burgers of gemeenschappen die hier historisch amper toegang toe hebben.
- De gemeente neemt superdiversiteit als uitgangspunt voor haar beleid. Ze voorziet middelen en acties om de participatie en samenwerking met personen, verenigingen en gemeenschappen met een migratieachtergrond te versterken.
- De gemeente benadert de opvang en bescherming van mensen op de vlucht vanuit een positieve en solidaire beleidshouding. Ze blijft voorzien in lokale opvangplaatsen in de gemeente en sluit aan bij het netwerk Solidaire Steden en Gemeenten.[1]
Wetteren kiest voor een ethisch, klimaatbewust en duurzaam lokaal beleid over beleidsdomeinen heen.
- De gemeente voert een ambitieus klimaatbeleid en werkt aan haar eigen ecologische impact op de wereld. Ze sensibiliseert, stimuleert en mobiliseert burgers om actief bij te dragen aan deze milieu- en klimaatinspanningen.
- De gemeente blijft een faire gemeente en spant zich in om de criteria daaraan verbonden maximaal te realiseren. Ze voorziet daarvoor administratieve ondersteuning en stimuleert de samenwerking tussen diverse diensten, verenigingen, handelaars en bedrijven
- De gemeente eist zorgplicht van al haar leveranciers en voor alle producten en diensten die ze aankoopt. Ze integreert de zorgplichtcriteria systematisch in de openbare aanbestedingen die ze uitschrijft.
- De gemeente ondertekent het Non-Proliferatieverdrag van fossiele brandstoffen[2], vermijdt steun aan reclame, evenementen of activiteiten van de fossiele industrie en investeert in energiebesparing.
- De gemeente ontwikkelt een strategie rond eerlijke voeding en duurzame en lokale landbouw.
- De gemeente sensibiliseert over mondiale rechtvaardigheid. Ze stimuleert scholen, jongerenorganisaties en verenigingen om dit ook te doen en ondersteunt dit door een budget voor draagvlakversterkende activiteiten te voorzien.
- De gemeente maakt haar mondiale betrokkenheid zichtbaar via haar communicatiekanalen. Ze biedt ook ruimte aan verenigingen, initiatieven, campagnes, evenementen om die mondiale thema’s aan bod te laten komen.
Opgemaakt te Wetteren op 11 juni 2024 en overhandigd aan de leden van de gemeenteraad op 27 augustus 2024.
De Mondiale Raad, bestaande uit individueel geëngageerde Wetteraars en vertegenwoordigers van deze Wetterse organisaties:
Vzw Broederlijk Delen
Vzw Congodorpen
Vzw Deelpunt
Welzijnszorg
11.groep Wetteren (11.11.11)
Fairtrade gemeente
Vzw Oxfam Wereldwinkel
Project Rwanda
Project Kinshasa
Vzw Tuchifo
Ushirikiano
Vzw Vleugels van Hoop
Vzw Zonpunt
[1] Netwerk solidaire steden en gemeenten www.solidairegemeente.be
[2] Een brede coalitie van organisaties wereldwijd schuift een Non-Proliferatieverdrag Fossiele Brandstoffen naar voren als een uitweg uit de fossiele impasse. Meer info over deze campagne via https://fossilfueltreaty.org