WIE ZIJN WIJ ?
Broederlijk Delen en Welzijnszorg
De werkgroep bestaat uit een aantal vrijwilligers die ongeveer viermaal per jaar
samenkomen om de praktische en inhoudelijke invulling van de acties voor te
bereiden en te evalueren.
Onze werking
Jaarlijks is er én voor Broederlijk Delen (januari) én voor Welzijnszorg (oktober) een regionaal lanceermoment in Gent waar het thema wordt voorgesteld via een podiumprogramma en werkwinkels. Een vertegenwoordiging van de werkgroep is aanwezig.
Parochiaal organiseren we jaarlijks zowel voor Broederlijk Delen (tijdens de vastenperiode) als voor Welzijnszorg (tijdens de adventsperiode) een solidaire maaltijd.
Voor Broederlijk Delen is er een ontbijt en verkopen we voor en achter de weekendvieringen jaarlijks in een vastenweekend bloemetjes
Voor Welzijnszorg organiseren we tijdens de weekendvieringen ‘Een mand om te vullen’ waarbij de inhoud gaat naar de Sint-Vincentiusvereniging in Wetteren en de sociale kruidenier in Laarne-Kalken.
Wil je graag meer Info en ben je geïnteresseerd in onze activiteiten neem contact op met Erna: ernadekeulenaere@gmail.com
11.11.11
11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit.
Wij brengen mensen, groepen en organisaties bijeen en komen samen in actie voor een wereld waarin ieder1 telt.
uit: www.11.be
De 11.groep Wetteren telt een kern van 4 mensen, die de jaarlijkse plaatselijke acties uitwerken en onder de aandacht brengen, en daarnaast een groep ‘losse’ medewerkers van zo’n 70 Wetteraars.
Dat doet de Wetterse groep al (meer dan) 50 jaar. Sommigen herinneren zich nog de jaarlijkse deur-aan-deur ophalingen van omslagen met inhoud, maar ook filmvoorstellingen, gocartraces, quizzen …
De opbrengst van de acties gaat naar de structurele aanpak van ongelijkheid in de wereld: politieke actie hier en in het mondiale Zuiden, steun aan changemakers, projecten, coöperaties en vakbondswerking die de situatie van mensenrechten, vrouwen- en kinderrechten bevorderen.
Kortom: Samen tegen uitbuiting.
Opkomen voor Menselijkheid is het thema van de actie in 2024 en 2025. Want een rechtvaardige wereld waarin elke mens gelijkwaardig is, is mogelijk door structurele verandering.
Wat doen wij in 2025?
- Samen met onze vele medewerkers verspreiden we flyers over de nationale actie en doelstellingen, deur aan deur, in elke brievenbus van Wetteren (eind oktober- begin november)
- We stellen de 11.11- foto’s en commentaar door Lieve Blancquaert tentoon van 2 november tot eind november (in zaaltje van de Goudmijn)
- We verkopen faire 11.11.11-producten op de kerstmarkt van Wetteren Centrum (december ‘25)
- We zetten onze schatten van medewerkers figuurlijk in de bloemetjes op een dankmoment (15 februari)
Contact
De 11.groep (de kern) bestaat momenteel uit Claire, Hilde, Luc en Wim.
Voel je het kriebelen om onze groep te versterken? Of wil je meer informatie?
Geef gerust een seintje aan 11.groep Wetteren via 11.11.11Wetteren@gmail.com
Volg ons op : https://www.facebook.com/11groepwetteren/
Steunen :
Dat kan door een gift op rekening nummer BE30 0000 0000 1111.
Giften vanaf 40 euro geven recht op belastingvermindering.
Congodorpen in Wetteren
Van 1971 tot 1983 werkten wij, Mich De Wilde (†) en Yvette Clinckspoor, mee in een ontwikkelingsproject CDI Bwamanda ( Centre de Développement Intégral ). Dit project is nog steeds actief in de regio Bwamanda / Sud-Ubangi in RD Congo.
In België begeleidt de organisatie ‘Congodorpen’ zijn partners CDI-Bwamanda in RD Congo en sinds enkele jaren, Attawassol, in Marokko.
De klemtoon bij die samenwerking ligt op : empowerment : een bewustwordingsproces, waarbij de mogelijkheden van mensen aangesproken en gesterkt worden om de levenskwaliteit voor zichzelf en hun gemeenschap te verbeteren.
Acties in Wetteren:
In 1988 werd de oude kliniek in de Wegvoeringstraat afgebroken. Het herbruikbare ziekenhuismateriaal werd toen verscheept naar het hospitaal in Bwamanda.
In 2017 : Beleef Congodorpen in den Blakken - 26 aug 2017- in beeld
In augustus 2018 : medewerking bij de feestviering "Kleur op het plein".
Meer informatie :
Contacteer Yvette Clinckspoor
Lid Raad van Bestuur Congodorpen
y.clinckspoor@gmail.com
of bel 09 369 93 24.
FaireTrade Gemeente
In grote lijnen staat FairTrade voor eerlijke en duurzame handel.
Sinds 2009 werd Wetteren erkend als een FairTrade gemeente. Om deze titel te behalen dient de gemeente aan zes criteria te voldoen, waaronder over een werkgroep te beschikken die de nodige acties onderneemt om de titel te verdedigen. De werkgroep volgt de missie en visie van FairTrade Belgium.
Tegenwoordig wordt de verlenging van deze erkenning gemeten door de Fair-O-Meter.
Vanaf 2022 werd er een omslag gemaakt naar een FAIRE gemeente en vormen gemeenten, steden en provincies een netwerk waar Lokaal, Ecologisch en Fair (LEF) hand in hand gaan.
VLAANDEREN TELT 167 FAIRE GEMEENTEN EN STEDEN
De werkgroep probeert via verschillende evenementen en andere acties de bevolking van Wetteren en omstreken zoveel mogelijk bewust te maken van faire handel. Faire handel concentreert zich niet langer meer in het Zuiden, wat jaren geleden het uitgangspunt was. Tegenwoordig wordt ook het Noorden erbij betrokken. Momenteel werden ook de criteria uitgebreid naar de lokale, ecologische en faire handel, LEF genoemd.
Acties in Wetteren:
Sinds 2010 is er een jaarlijks ontbijt, meestal rond de Week van Fairtrade in oktober. Dan kan er volop genoten worden van een uitgebreid ontbijt met faire en lokale producten. Tijdens de coronaperiode werd het concept aangepast naar een leveringsontbijt en een afhaalontbijt. In september 2024 werd het recentste ontbijt aangeboden.
Fairstival in 2016, 2017 en 2018: verenigingen en standhouders die faire en/of lokale producten verkochten. Alles werd opgeluisterd door lokale bands.
Kleur op het Plein in 2018
2019: FairTrade borden worden aan de invalswegen van de gemeente Wetteren geplaatst zodoende dat de gemeente een zichtbare FairTrade gemeente wordt.
Eéndaagse fietstocht in 2019 langs landelijke wegen. Hier en daar werd er een stop ingelast en deze stopplaats werd gebruikt om een FairTrade product in de kijker te stellen op een ludieke manier.
2020: Fietszoektocht
2021: Wandelzoektocht
Contactpersoon: Marie-Claude : marie-claude.de.poorter@skynet.be
Vleugels van Hoop
Sinds 1988 zetten François Gacas (Rwandees-Belgisch metis) en Bernadette ons op privé basis in voor projecten in het Zuiden.
In 2007 hebben we, samen met goede vrienden, Vleugels van Hoop opgericht.
Vleugels van Hoop is een Belgische non-profitorganisatie die zich inzet voor duurzame ontwikkeling in kwetsbare gemeenschappen in het Gebied der Grote
Meren, Centraal Afrika.
Ons doel is om lokale projecten te ondersteunen die de levenskwaliteit verbeteren, onderwijs toegankelijk maken, gezondheidszorg
versterken en economische zelfstandigheid bevorderen.
We werken nauw samen met plaatselijke partners die de noden van hun gemeenschappen het best kennen, reiken hen de financiële middelen aan en zij
zorgen er, dankzij hun expertise voor, dat onze steun juist wordt besteed en de impact ervan blijvend is. Samen streven we naar zelfredzaamheid.
Fondsenwerving : oa. sponsoring " Fietsen " t.v.v. Vleugels van Hoop : ‘Ronde van Vlaanderen’ - za 5 april 2025 -
Contactgegevens :
Bernadette Verhoye
Lid Raad van Bestuur Vleugels van Hoop vzw
bernadette.verhoye@gmail.com



Zuster Erna - in Rwanda
Erna De Wulf, zuster van Liefde JM van Mariagaard in Wetteren, werkt sinds 2020 opnieuw in Rwanda.
Rwanda situeert zich en in centraal Afrika en 60 % van de bevolking leeft er onder de armoedegrens.
Aanvankelijk was zij er directrice van de lagere school in Ndere vlakbij de hoofdstad Kigali. Ze hielp er deze privé school werden uitbouwen met een computerklas, bibliotheek, nieuwe klassen, refter en keuken, zonnepanelen, opvang regenwater……
Sinds einde van vorig jaar is de zuster verhuisd naar Butare in het zuiden van Rwanda. Ze begeleidt er jonge zusters die willen toetreden tot de zusters van Liefde JM.
Doorheen haar werk, als schooldirectrice en begeleidster, is zuster Erna De Wulf met haar medezusters en een eigen opgeleid team zeer nauw betrokken bij de opvang, begeleiding en motivatie van kinderen besmet met HIV.
De HIV-besmetting in Rwanda is hoog: 3.1 % van de bevolking tussen15 en 49 jaar.
Het gaat in de eerste plaats om armen uit de Rwandese dorpen die zware gezondheidsproblemen hebben en aan wie kansen worden gegeven naar gezondheid en toekomst. HIV-kinderen worden uit hun isolement gehaald en krijgen medische verzorging, onderwijs, beroepsopleiding en worden zo sociaal en economisch minder afhankelijk. Dit alles komt hun persoonlijkheid ten goede. Met HIV kan immers perfect worden geleefd in zover het gezondheidscentrum regelmatig wordt bezocht en mits de inname van passende medicatie.
Scholing is de poort van alle verdere ontwikkeling en welvaart. Het betekent opbouwen van bekwaamheid om economisch iets te betekenen.
Acties in Wetteren
Ieder jaar dient zuster Erna De Wulf met succes bij de Mondiale Raad en de gemeente Wetteren een subsidieaanvraag in, veelal vraagt zij steun voor haar project met de HIV-kinderen.
Meer informatie
Contacteer:
- Zuster Erna De Wulf: dewulferna@gmail.com
- Noël Backx: backx@telenet.be
Rejette in Kinshasa
Réjette De Winter,
is afkomstig uit Wetteren en sinds ruim 60 jaar medewerkster van het apostolaat in het bisdom Kinshasa.
Zij startte als leerkracht huishoudkunde in Mariagaard Wetteren. In 1961 werd Réjette lesgeefster huishoudkunde in een school in Kinshasa.
Sinds 1999 is ze parochiemedewerkster in de parochie “Sainte-Trinité in Matete - Kinshasa en blijft begaan met onderwijs en vorming.
Haar engagement, gedurende de laatste 20 jaar, gaat vooral naar is de uitbouw van een vormingscentrum voor jonge vrouwen.
Een opleiding van 7 maanden waarin jonge vrouwen zelfredzaam gemaakt worden.
Op het programma : snit en naad, leren werken met de computer, budget beheren, opvoeding..., samengevat: “éducation à la vie” .
Die vrouwen starten na de opleiding eventueel een kleine handel en hebben een inbreng in het inkomen van het gezin.
e-mail : rejettebst@gmail.com
Whats-App : +243 981 993 552
Zonpunt
Zonpunt is het meest actief in Kenia. We verzorgen er, samen met EcotechEnergy, de plaatsing en opleiding van zonne-energie systemen.
Na het implementeren van de nodige infrastructuur en opleiding in ons vorig project (Lukenya University), gaan we meer actief inspelen op de huidige plaatselijke noden (pompen, koeling, verlichting… op zonne-energie) met natuurlijk de nodige opleiding.
Graag opleiding geven in Kenia of deelnemen aan een project ?
Contacteer Yvan : info@yvan.com
Deelpunt
De Sociale Kruidenier “vzw Deelpunt” in Wetteren biedt kwaliteitsvoeding en essentiële producten voor Wetteraars die in financiële armoedesituaties leven. De wekelijkse winkel is een laagdrempelige plek waar klanten zelf kunnen kiezen wat ze nodig hebben, vaak tegen sterk gereduceerde prijzen of gratis. Naast het vervullen van basisbehoeften worden ook initiatieven aangeboden die sociaal contact bevorderen, zoals een cafetaria en een jaarlijks zomerfeest. Klanten worden ook aangemoedigd om gebruik te maken van groentencheques, waarmee ze met korting groenten en fruit kunnen kopen op de Wetterse donderdagmarkt.
De werking steunt op meer dan 40 vrijwilligers. In de week worden goederen opgehaald bij depots – met producten voorzien door de EU – en bij lokale handelaars zoals bakkers en supermarkten.
Meer dan 150 gezinnen of alleenstaanden, goed voor ruim 400 klanten, komen twee keer per maand winkelen op zaterdagmorgen. De cafetaria is een interculturele ontmoetingsplek waar Wetteraars en nieuwkomers, met of zonder armoede-ervaring, elkaar leren kennen. Kinderen gaan ondertussen samen creatief aan de slag in de atelierruimte.
Welkom elke zaterdagmorgen in @Tivoli - Oude Aardeweg 39A, 9230 Wetteren.
Contact, info en gift
Facebook : Deelpunt vzw
Luc De Mey (voorzitter)
- 0476 42 63 66
Steun Deelpunt met een fiscaal aftrekbare gift via BE 76 9731 4766 9295 – vermeld naam + “gift” + rijksregisternummer (wettelijk verplichting)
Ond.Nr. 0652.950.451